Trefjøs som puster for dyrene

— Den største fordelen er det naturlige klimaet du får når du bygger i tre, når du har dyr som egentlig trives ute, sier veterinær og bonde Heidi Reinprecht Akselsen.

Lam i fjøset på Tofte Gård
FORDEL FOR FLERE: Både bonden og dyra kan nyte godt av at tre blir brukt som byggemateriale. Foto: Tun Byrå

Tekst: Tun Byrå

Skog har en nøkkelrolle i å regulere klimaet vi lever i, og både bønder og de som jobber i Talgø har fått øynene opp for hvordan trærne ute også egner seg godt til å skape godt klima inne.

Heidi og ektemannen Ekke valgte å gå for elementbygg i tre fra Talgø når de skulle bygge nytt fjøs til sin voksende sauebesetning på Kana i Asker.

— Det beskytter veldig mot vinden når du har stålvegger, men for vårt vedkommende som driver med sau så ser jeg ikke at stål eller stålplater er hensiktsmessig, sier Heidi.

TRETILSKUDD: Innovasjon Norge gir såkalte tretilskudd, som gjør at du får ekstra tilskudd når du velger å bygge i tre til driftsbygninger. Foto: Tun Byrå

Naturlig utluftning i kledning

En av de gunstige effektene treoverflater kontra stål har, er pusteegenskapene til materialet.

— Treet har den egenskapen at det både tar til seg og gir fra seg fuktighet under forskjellige klimatiske forhold. Derfor får man en stabil luftfuktighet og lite kondens i disse byggene, forteller Nils Ove Bruset i Talgø Bygg.

Fjøset til Heidi og Ekke har rektangulær kledning med én centimeter glippe mellom bordene, og byggematerialet er MøreRoyal. Glippene mellom kledningen gir naturlig ventilasjon, og en høy ringmur gir ly til sauene, selv på kalde dager.

— Vi sliter aldri med kondens og slikt. Hadde det vært betong over det hele så hadde det vært klamt og ekkelt og du måtte hatt mekanisk lufting, forteller Heidi.

Mindre ammoniakk og støv

For fjøslufta inneholder også støv og stoffer som kan oppleves som plagsomme for dyrene. Danningen av ammoniakk som kommer fra urin og avføringen er heller ikke bra i for store mengder, og gassen kan irritere øyne, hud og slimhinner.

— Du kan tenke selv hvis du skal stå en hel dag å puste inn urinlukt, så kunne du også blitt litt rar i nesen, sier hun.

De merker på innendørslufta at treverket har positiv innvirkning på ammoniakkinnholdet.

— Mennesker har jo en annen ømfintlighet enn dyrene, men det er en trivselsfaktor. Blir det høy ammoniakkbelastning trives dyrene dårligere, fortsetter hun.

Ekke sier de er godt fornøyd med luftingen og at fjøset også er lett å renholde.

— Dyra ser ut til å kose seg og har god helse, vi har få syke dyr.

Ekke Reinprecht

Temperert løsning med vinduer

Talgø tilbyr flere typer prefabrikerte elementer til landbruksbygg, fra enklere kaldfjøs til fullisolert fjøs.

Marit Klungen og Tore Olav Melland drifter fjøs med ammekyr, og har gått for en annen type driftsbygning fra Talgø. De har valgt vegger i massivtre inn mot dyrerommet og utvendig kledning på den. Veggene er lektet ut for at det skal bli god lufting mellom kledning og vegg.

De ønsket et temperert fjøs og har mekanisk ventilasjon gjennom vifte med lyre gjennom taket, som er med å regulerer temperaturen.

— Vi var kjent med Talgø og snakket litt med dem på “Dyregod-dagene”, og da fant vi ut at vi skulle få de til å lage et forslag til oss, forteller Marit.

Da de fikk løsdrift istedenfor dyr på bås tenkte de på miljøet og dyrevelferden.

— Jeg tror det er bedre dyrevelferd og at de trives å være der, sier hun.

Marit Klungen
Ammekufjøs hos Klungen / Melland på Aure
MASSIVTRE: På Aure i Nord-Møre har Marit Klungen og Tore Olav Melland plass til 30, og gradvis flere, ammekyr. Her ser man driftsløsningen de gikk for, med massivtrevegger fra Talgø. Foto: Marit Klungen

Siden de bor ved sjøen fikk de også tilpasset konstruksjonen etter det.

— Vi gikk for en løsning med vinduer, og det er det ikke alle som har. Dyrene klatrer opp og ser de også, forteller Marit.

Behagelig støynivå

Skarpe lyder fra tekniske installasjoner og innredning i fjøs kan oppleves negativt for både folk og dyr som oppholder seg der.

— Vi hadde noen kriterier og det ene var at det skulle være god akustikk der inne. Det er veldig lett at det blir ekko når det er høyt under taket, forteller Marit.

Med treverk som er naturlig akustisk dempende er verken de eller sauebondene plaget av høyt støynivå.

Tilpasningsdyktig leveranse

En annen ting Heidi synes er en fordel når man velger elementfjøs i tre fra Talgø er hvordan bygget kan tilpasses til den driften.

— Stålbygg får du ikke tilpasset på samme måte. Du kan ikke lage glipper i stålet. Du kan sette på en kondensplate, men du må installere vifta for å lage samme klima, påpeker hun.

Også Marit er godt fornøyd med prosjektet de gjennomførte sammen med Talgø.

— Det gikk veldig bra, vi hadde gode avtaler og han som tegnet og prosjekterte var hos oss et par ganger og så på detaljløsning og hvordan de skulle løse det, forteller Marit.

Fjøs bygget i tre gir dyr og bonde:

  • Naturlig ventilasjon
  • Stabil luftfuktighet og mindre kondens
  • Lavere ammoniakkinnhold i lufta
  • Behagelig støynivå
  • Et renere tilholdssted

Les alt om bygging av fjøs og driftsbygning her