8 gode grunner til å bygge med fasadeelementer

Byggeprosesser kan være omfattende, komplekse og ineffektive. For å sørge for at en byggeprosess går på skinner er det derfor stadig flere entreprenører som velger å benytte seg av prefabrikerte fasadeelementer. Her finner du 8 gode grunner til å vurdere fasadeelementer i MøreRoyal®.

1. Kort byggetid

Fasadeelementer benyttes der det er brukt stål og betong som bærende konstruksjon, og man ønsker innslag av tre eller en ren trefasade. Hos Talgø produserer vi fasadeelementer med kledning i MøreRoyal® på vår fabrikk i Todalen. Så snart fasadeelementene er ferdige transporteres de til byggeplass for montering, gjerne med kran. Det innebærer at et bygg kan ferdigstilles på langt kortere tid enn ved tradisjonell plassbygging.

2. Bedre styring

Med prefabrikerte fasadeelementer kan man i langt større grad kontrollere byggeprosessen. Produksjonen skreddersys med tanke på planlagt fremdriftsplan for byggeprosjektet, og man kan fortløpende tilpasse leveransene dersom forsinkelser skulle oppstå undervegs. Slik kan man operere under et «just in time»-prinsipp, og unngå unødig mellomlagring eller venting på byggeplass.

3. Raskt tett bygg

På byggeplass sørger kjapp montasje for at bygget blir tett i løpet av svært kort tid. Slik sørger man for at bygget er beskyttet mot vær og vind, noe som er en klar fordel her i Norden. Effektiv montasje innebærer også at videre arbeid med bygget raskt kan påbegynnes.

4. Økt kvalitetskontroll og høy grad av nøyaktighet

Når elementer bygges under kontrollerte former i en fabrikk oppnår man høy grad av nøyaktighet og høy kvalitet. I våre moderne fabrikklokaler er produksjonslinjen satt sammen på en mest mulig hensiktsmessig måte. Slik sikrer vi at produksjonen foregår rasjonelt, samtidig om fasadeelementene kan gjennomgå strenge rutine- og kvalitetskontroller. Slik elimineres eventuelle feil før elementene når frem til byggeplass.

5. Lite administrasjon på byggeplass

Med prefabrikerte fasadeelementer unngår man en god del administrasjon på byggeplass. Elementene ankommer først når de er klare for montering, og siden elementene er ferdig produsert er avfall og avfallshåndtering redusert til et minimum. Kortere byggeperiode innebærer også mindre aktivitet og transport til og fra byggeplass.

6. Forutsigbare kostnader

Vi tilpasser våre leveranser til hvert enkelt prosjekt, og prosjektet prises i forkant på bakgrunn av spesifikasjoner fra entreprenør. Det vil si at alt av materialer og arbeidstimer er avklart før montering påbegynnes. Slik unngår man ubehagelige overraskelser undervegs i prosjektet.

7. God dokumentasjon fra leverandør

Dokumentasjon blir stadig viktigere, og i Talgø tas dokumentasjonsbehovet på alvor. Vi overleverer alt av nødvendig dokumentasjon i forbindelse med ferdigstillelse av prosjektet, og byggherre har full innsikt i produksjonsprosessen fra start til slutt.

Hos oss er kunden alltid i fokus. Vi ser at kravene til blant annet miljø og dokumentasjon blir stadig høyere, og er stolte av at dette er områder hvor vi får svært gode tilbakemeldinger fra entreprenører som har valgt oss.

Nils Ove Bruset, Talgø Bygg

8. Miljøvennlig

Valg av materialer og byggemetode har mye å si for hvor miljøvennlig et bygg blir. Tre er et av de aller mest miljøvennlige byggematerialene; det er en fornybar ressurs, bruk av tre reduserer CO2-utslippene til atmosfæren og det benyttes i all hovedsak fornybar energi i fremstillingsprosessene. Ved bruk av fasadeelement reduseres i tillegg svinn og avfallshåndtering på byggeplass, samtidig som mulighetene for gjenvinning og gjenbruk øker. Å bygge med fasadeelement er dermed noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre ved oppføring av større bygg.

Les mer om MøreRoyal® og miljø her

Våre fasadeelementer

Fasadeelementer med kledning i MøreRoyal® kan brukes til større bygg som skoler, andre offentlige bygg, leilighetsbygg eller næringsbygg.

Fordeler med kledning i MøreRoyal®:

  • Førstesortert trelast
  • Formstabile materialer
  • Lang holdbarhet
  • Ekstremt råtebestandig – 50 års råtegaranti
  • Lite og enkelt vedlikehold
  • Lav vekt
  • Miljøvennlige materialer – gir god score i BREEAM

Vi kan også levere fasadeelement med plater, andre typer kledning eller uten kledning.

Referanseprosjekt – Lyngården i Trondheim

Lyngården stod ferdig april 2019, og er bygd som passivhus med BREEAM Very Good-sertifisering. Bak prosjektet står KLP som byggherre, Pir II som prosjekterende og NCC Norge som utførende entreprenør. For å rasjonalisere materialbruken betraktelig ble det blant annet besluttet å prefabrikere ytterveggene hos Talgø MøreTre. I tillegg ble mye av materialene prekuttet for å redusere svinn på byggeplassen.

Se våre referanseprosjekter innen fasadeelement

Leveringstid er normalt 10-12 uker.
Eksakt leveringstid vil avhenge av omfanget på prosjektet og vår produksjonskapasitet.

Kontakt oss for mer informasjon om fasadeelement