PROSJEKT: Bo som en ærfugl på Vega – i unike ærfuglhus i MøreRoyal

Lokal, naturbasert turisme er i vinden som aldri før, og på øya Vega på Helgelandskysten har Basecamp Vega valgt å satse tungt på nettopp dette. Og her, i ærfuglens rike, er det nettopp ærfuglen som har fått spille hovedrollen i utviklingen av det siste overnattingstilbudet. Nå kan du nemlig overnatte i ditt eget ærfuglhus, tett på naturen på Vegaøyene.

Vegaøyene

Vegaøyene, en øygruppe på Helgelandskysten som består av hele 6.500 øyer, holmer og skjær, står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og er i tillegg kåret til en av verdens uoppdagede øyperler av den britiske avisen Observer. Det er derfor ikke så vanskelig å forstå at Vega har potensiale til å bli en stor turistmagnet, og stadig flere oppdager nå Vega og øyenes vakre omgivelser.

Årsaken til at Vegaøyene havnet på verdensarvlisten var den tusenårige tradisjonen med å sanke dun fra ærfugl. Her har øyboerne i århundrer lagt til rette for ærfuglen ved å lage reir, bygge spesielle ærfuglhus (ebaner) og beskytte dem mot inntrengere, mot verdifulle egg og edderdun i bytte. Da Vegaøyene ble fraflyttet på 60-tallet gikk imidlertid bestanden av ærfugl drastisk tilbake, selv om tradisjonen fortsatt holdes i hevd. Og nå, nå har tradisjonen tatt en uventet vending, med nyetablerte ærfuglhus for tobente.

Basecamp Vega med nyhet – overnatting i ærfuglhus

Basecamp Vega er initiativtakerne bak prosjektet, hvor du kan overnatte i små bygg som ligner ærfuglhus, mens du utforsker aktivitetsmulighetene på Vega. Og er du en friluftsentusiast er det like greit å få øynene opp for Vega først som sist.

– Naturbasert turisme er absolutt en trend i tiden. Stadig flere ønsker nemlig å bruke ferien til opplevelser, fremfor å ligge langstrakt på en strand, sier Gunnar Almlid i Basecamp Vega og friluftsentusiast.

– Det handler om å søke andre impulser enn det man får i hverdagen. Og det trenger ikke bety de store adrenalinrushene og ekstremsport, men like mye å komme seg ut i naturen og få frisk luft i lungene, fortsetter han.

– Og er det noe du får her på Vega, så er det nettopp det. Å komme hit, litt utenfor de opptråkkede stiene, og bo tett på naturen, det gjør godt for både kropp og sjel. Så for oss er det helt naturlig at folk skal valfarte hit for å bo som en ærfugl, smiler Gunnar.

Les mer om Basecamp Vega og annen naturbasert turisme i denne saken hos NRK

Ærfuglhusene

Foto: Gunnar Almlid

Basecamp Vega har etablert 20 enkle ærfuglhus som står klare til å tas i bruk av tilreisende allerede sommeren 2021. Her tilbys det overnatting med spektakulær utsikt i de unike hyttene, servering i nyoppusset låve og aktiviteter som klatreturer i Ravnfloget Via Ferrata. Selve ærfuglhusene består av 1 rom med sengeplass til to, og en skråvegg med vindu som kan åpnes. Utenfor er det en liten terrasse med utsikt mot sør og øya Søla. Alle hyttene er bygd med MøreRoyal kledning i grå og setersvart. Den grå fargen vil etter hvert som den påvirkes av vær og vind få et enda mer værgrått utseende, og ærfuglhusene vil fremstå som en naturlig del av området rundt.

Book overnatting i ærfuglhusene hos Basecamp Vega

Vegatrappa

Stor fan av spektakulær utsikt, men mindre fan av sikkerhetskurs, klatreseler og luft under beina? På øya Vega kan du fint komme til topps, uten at du trenger å teste den verste høydeskrekken. Vegatrappa består nemlig av ca. 2000 trinn som trygt sørger for at du kan nyte en unik utsikt, helt uten klatring og guide.

Les mer om Vegatrappa på talgo.no

Ærfuglhus produsert hos Talgø Bygg

Selve ærfuglhusene er produsert som elementbygg hos Talgø Bygg i Todalen på Nordmøre.

– Vi må jo innrømme at dette var et prosjekt som appellerte litt ekstra til oss, sier Jacob Reurink, prosjektleder hos Talgø Bygg. Det er jo ikke hver dag vi får en forespørsel om å bygge ærfuglhus tilpasset turister. Men vi har jo vært ørlitegrann delaktige i spenstige prosjekter på Vega tidligere også, siden materialene til Vegatrappa er levert av oss.

– Spesialprosjekter krever gjerne litt ekstra, men det er spennende å prosjektere denne typen bygg. Og ikke minst er det utrolig artig å se sluttresultatet, nå som ærfuglhusene er på plass i fjellsiden på Vega.
Vi gleder oss til å ta turen til Vega og se hvordan ærfuglhusene tas imot av både fjærkledte og turister.

INFORMASJON – Ærfuglhusene på Vega

  • Kategori: Spesial
  • Adresse: Sundsvollveien 70, Vega
  • Byggherre: Basecamp Vega
  • Leveranse: Ærfuglhus
  • Materiale: MøreRoyal
  • Profil/Dimensjon: Dobbelfals tett / Dobbelfals rettkant
  • Farge: RG.25 grå / RS.25 setersvart

Spesifikasjoner:
Ærfuglhusene har vegger med dobbel kledning
(vindsperre, sløyfelekter og spikerlekter mellom inner- og ytterkledning).

Gavelvegger:
Liggende 19×148 dobbelfals tett innerst
(lasert ‘hvit’ trelast på innside hvor det er synlig)
Liggende 19×148 dobbelfals rettkant ytterst

Skråvegger (taket):
Liggende 19×148 dobbelfals tett innerst
(lasert ‘hvit’ trelast på innside hvor det er synlig)
Stående 19×148 dobbelfals rettkant

Byggeperiode 2021

Andre referanseprosjekter fra Talgø Bygg

Kilder: basecampvega.no / visitnorway.no / nrk.no / Verdensarv Vegaøyan
Foto: Gunnar Almlid

Ønsker du å utvikle et spesielt prosjekt sammen med Talgø Bygg?

Ta kontakt på telefon 71 65 80 00, eller send oss en forespørsel via vårt kontaktskjema. Vi vil gjerne høre om flere spenstige planer.

Vi ser frem til en hyggelig prat!