Marit Klungen og Tore Olav Melland driver gård på Lesund i Aure på Nordmøre, hvor de for ca. ti år siden gikk over fra melkeproduksjon til ammekyr. Både Marit og Tore Olav trives godt med ammeku-drift, men det gamle fjøset taklet ikke overgangen like godt, og mye av arbeidet ble unødvendig tungvint. Løsningen ble nytt fjøs med prefabrikkerte element i massivtre, til glede for både to- og firbeinte.
Av og til er det lurt å somle litt
Marit og Tore Olav har drevet som gårdbrukere i mange år, men det var først etter overgangen til ammeku at tanken om nytt fjøs for alvor meldte seg:
– Vi har et gammelt fjøs fra 30-tallet på gården, og selv om dette har vært oppgradert både 2 og 3 ganger, innså vi raskt at båsfjøset ikke var velegnet da vi la om driften til ammeku, sier Marit.
Tore Olav og Marit trives imidlertid utmerket med ammeku-drift, som også lar seg kombinere med annet arbeid i tillegg, og bestemte seg derfor får å brette opp ermene og satse på nytt fjøs:
– Det gamle fjøset var rett og slett utgått på dato, og alt ble mer arbeidskrevende enn nødvendig. Så da fikk vi laget en driftsplan og begynte å se på ulike forslag til fjøs. Heldigvis var vi litt sene i avtrekkeren, så før vi kom i gang ble det på nytt lov å ha spalter rett over gjødselkjelleren, en løsning vi gjerne ville ha, ler Marit.
Driftsbygning:
Sted:
Størrelse:
Spesifikasjoner:
Ammekufjøs i massivtre
(30 ammekyr)
Lesund, Aure
17×23 meter, ca. 400 m2
Sammenbygd med eldre fjøs
Liggebåser i tre rekker og føde-/ungdyrbinger
Forbrett langs én vegg
Mekanisk ventilasjon med luftespalter
Takstoler med isolert himling
Byggherre:
Entreprenør:
Leverandør:
Marit Klungen & Tore Olav Melland
Hans Olav Åsebø
Talgø Tradbo AS (over betong)
Talgø Bygg AS
Andre leverandører
Støping
(gjødselkjeller):
Betongspalter:
Innredning:
Elektriker:
Rørlegger:
Glomstad Bygg AS
Felleskjøpet
Reime
Sagli Elektro AS
Langset Rør AS avd. Aure
Les mer om fjøs fra Talgø Bygg her
Ønsket å bygge i tre
Tre regnes som bondens eget byggemateriale, og for Marit og Tore Olav var det en selvfølge av det nye ammekufjøset skulle bygges i tre, og aller helst i massivtre. At løsningen fantes lokalt ga mange fordeler.
– Vi kjente til Talgø fra før, men kom i snakk med Nils Ove Bruset under Dyregod-dagene i Batnfjorden høsten 2019. Han hadde god kunnskap og erfaring med fjøs, og kunne derfor gi oss input på hvilke alternativer som fantes. Så da var det egentlig bare å sette i gang med å finne riktig form og størrelse på bygget.
Å ha en partner med lang erfaring innen driftsbygninger er slett ingen ulempe, og en av fordelene er at de ofte kjenner til andre som har vært gjennom samme runddans. Å sjekke ut hvordan andre har løst lignende bygg gir både inspirasjon og trygghet:
– Vi besøkte et melkefjøs i Todalen som hadde cirka samme størrelse som det vi selv så for oss. Det er alltid noe annet å få se ting «live». Det blir enklere å se for seg hvordan bygget vil se ut, enn det er når du stirrer på en tegning. Det ble likevel en del frem og tilbake før vi landet på en størrelse og planløsning som ga den riktige magefølelsen, for det er jo en investering vi skal leve med i mange år. Men når løsningen var godkjent gikk det kjapt med både prosjektering og kontrakt, forsikrer Marit.
Les mer om økt satsing på bygg i tre her
Byggeprosess med mange involverte
Marit og Tore Olav ønsket å beholde «gammelfjøset», for å bruke det ved kalving og fullt fjøs. Løsningen ble derfor å bygge sammen nytt og gammelt fjøs, og selve byggingen krevde sjonglering av mange involverte:
– Vår lokale entreprenør, Hans Olav Åsebø, startet å skyte på tomta i desember 2019, og Glomstad Bygg AS støpte gjødselskjeller med dekke og søyler / dragere gjennom vinteren. Deretter kom det betongspalter fra Felleskjøpet, støpt på Sunndalsøra, disse ble lagt på betongkonstruksjonen. Og puh, da var vi jammen klare for montering av elementer, ler Marit.
Å bygge med elementer gir en rask og effektiv byggeprosess, noe som trekkes frem som en klar fordel hos de som velger denne løsningen.
– Elementene kom med flere biler og ble heist på plass med kran i løpet av noen få dager i juni 2020. Parallelt med elementarbeidet fikk vi også levert innredning fra Reime, og vi fikk derfor brukt sommeren til å montere og gjøre fjøset klar til beboerne. Siden byggeperioden kræsjet med ferieavviklingen måtte kyrne imidlertid innom gammelfjøset en liten periode, men vi hørte ingen klaging fra den kanten, forsikrer Marit.
Fleksibilitet og dialog
Å bygge nytt fjøs kan føles overveldende. Beslutningen som tas har stor betydning, både på det praktiske arbeidet i hverdagen og det økonomiske. Da er det viktig at man føler trygghet i prosessen, også når det dukker opp uventede hindringer i vegen underveis.
– Selve byggeprosessen gikk greit, og det var lav terskel for å ta kontakt om noe ikke stemte eller manglet. Tore Olav var selv til stede på byggeplassen, og det er en klar fordel på slike omfattende prosjekter, slik at man hele tiden har hånda på rattet. Selv styrte jeg økonomien og fulgte opp at alt stemte med fakturaer i henhold til fremdriften. Av og til dukket det opp utfordringer som måtte løses, og da gjelder det å finne løsninger som begge parter kan leve med. Det synes jeg absolutt vi klarte på en god måte, sier Marit.
Når dyr og mennesker trives
Et fjøs i tre gi et godt inneklima i bygget, med lite støy, støv og kondens. Bygger du fjøs i tre kan du dermed være trygg på at både to- og firbeinte vil trives godt. Og at dyra trives, det ser det ut til å være liten tvil om. Møt første kalv født i nyfjøset; Ronja.
Les om flere referanseprosjekter her
Vil du vite mer om ammekufjøs eller andre fjøs fra Talgø Bygg?
Ta kontakt med Nils Ove på telefon 71 65 80 00, eller send oss en forespørsel via vårt kontaktskjema. Ønsker du et møte med oss skal vi sette over kaffen med det samme, så er vi klare til du stikker innom.
Vi ser frem til en hyggelig prat!