Prefabrikerte fasadelementer – mer tid til alt det andre

Ikke alle steg i byggeprosessen trenger å være komplekse. – Etter én dag med heising av elementene kan du frigjøre tid så andre operasjoner kan settes i gang, sier Øystein Kristiansen fra entreprenørselskapet HENT.

GJENNOMFØRT: Næringsbygget på Lyngården i Trondheim er satt sammen av MøreRoyal kledning i alle farger og bredder og blir virkelig et blikkfang. Foto: KLP

Tekst: Tun Byrå

Det er ikke mye rom for ineffektivitet når man står i en stor, omfattende og kompleks byggeprosess. Stadig flere velger prefabrikerte fasadeelement på større bygg over flere etasjer.

— Vi har levert til kontorbygg, leilighetsbygg og omsorgsboliger. Større bygninger som skoler og sykehus er også aktuelt, sier Nils Ove Bruset fra Talgø Bygg.

Talgø sine fasadeelementer lages på fabrikken i Todalen og benyttes der det er brukt stål og betong som bærende konstruksjon, og man ønsker innslag av tre eller en ren trefasade.

Kort byggetid og raskt tett

Så snart fasadeelementene er ferdige transporteres de til byggeplass for montering.

— Det blir enklere å beregne tidsbruken når man får et element istedenfor å bygge opp reisverk fra starten av.

Nils Ove Bruset, Talgø Bygg

Det innebærer at bygget kan ferdigstilles på langt kortere tid enn ved tradisjonell plassbygging. Talgø beregner omtrent 10-12 uker leveringstid, noe avhengig av omfanget på prosjektet og kapasitet.

Effektiv montasje innebærer også at videre arbeid med bygget raskt kan påbegynnes. Hurtig oppsetting av utvendige vegger gjør det også mulig å få lukket bygget på et tidlig tidspunkt, noe som er spesielt viktig i uforutsigbart nordisk klima.

Fornøyd totalentreprenør

Fasadeelementer fra Talgø kan i dag sees på Campus Ås, den største samlede utbyggingen i universitets- og høyskolesektor i Norge noensinne, som ble ferdigstilt i 2020. HENT var totalentreprenør på prosjektet.

— Vi var veldig presset på tid, gartneren stod der og ventet på å sette i gang, forteller Øystein, som var arbeidsleder i HENT.

Campus Ås
STÅR UT: Trekledningen i MøreRoyal skiller Fellesbygget fra de øvrige bygningene på Campus Ås. Fabel Arkitekter og Henning Larsen Architects står bak konseptet og Statsbygg er byggherre. Foto: HENT
Campus Ås

Montering av Talgøs fasadeelementer i MøreRoyal på fellesbygget på Campus Ås, gikk raskt og tid kunne frigjøres til andre oppgaver. Øystein Kristiansen i HENT er godt fornøyd med samarbeidet de har hatt med Talgø Bygg.

— Prosessen var veldig ryddig og grei. Vi sendte en forespørsel også kom Nils Ove nedover og tok mål av fasadene, la det inn i 3D-modell, sendte over tegninger og godkjenninger. Alle mål og alt stemte, forteller Øystein.

Kortreist og miljøvennlig

Et annet eksempel der fasadeelementer fra Talgø er benyttet er Lyngården i Trondheim. Bygget sto ferdig i april 2019, og er bygd som passivhus med BREEAM Very Good-sertifisering. Dette sier noe om et byggs samlede miljøprestasjon, og har blitt en viktig kvalitetsreferanse for norsk byggebransje.

Siden MøreRoyal er vurdert til å ha en svært god miljøprofil, brukes MøreRoyal hyppig i BREEAM sertifiserte bygg. For prosjektdirektør Ulf Vebjørn Isaksen Haugen i KLP var bærekraft og miljø et viktig moment da de skulle velge leverandør av materiell.

— Fasadeelementene er kortreist, produsert i Todalen som ikke er så langt unna Trondheim. Vi var og så på fabrikken, som var en flott bedrift i en liten bygd, forteller han.

At Talgø satser på treverk i sine fasadeelementer er også forankret i et miljøperspektiv.

— Vi mener at tre er mer miljøvennlig, da bruk av tre reduserer CO2-utslippene til atmosfæren, forklarer Nils Ove.

Å prefabrikere ytterveggene rasjonaliserer også materialbruken, det blir mindre svinn og avfall på byggeplassen.

Spennende utseende – enkelt vedlikehold

Fasadeelementer i MøreRoyal er også enkle å vedlikeholde. At man slipper å male eller etterbehandle i lang tid er også positivt i et miljøperspektiv.

— Det er 50 års garanti på MøreRoyal, så man får et produkt som holder lenge.

Nils Ove Bruset, Talgø Bygg
Fasadeelement Lyngården
FARGEVALG: Du kan velge mellom liggende og stående kledning i de 5 ulike fargene: grå, brun, natur (gråner naturlig), setersvart og oker. Foto: Lyngården, Lediard Foto AS

På Lyngården er den ene siden platekledd med metallfasade med passiv solskjerming, mens den andre har trefasade hvor de har brukt hele spekteret av farger som er å velge mellom i MøreRoyal.

— Vi var litt bekymret for om vi måtte male over alle fargene, men vi har fått verifisert at oljene skal holde. Det er en gunstig løsning selv om det ser fancy ut, sier Ulf Vebjørn Isaksen Haugen i KLP.

Konkurransedyktig pris

Talgø tilpasser leveransene til hvert enkelt prosjekt, og prosjektet prises i forkant på bakgrunn av spesifikasjoner fra entreprenør. Det vil si at alt av materialer og arbeidstimer er avklart før montering påbegynnes. Slik unngår man ubehagelige overraskelser underveis i prosjektet.

8 gode grunner til å bygge med fasadeelementer

  • Kort byggetid
  • Bedre styring
  • Raskt tett bygg
  • Miljøvennlig
  • Økt kvalitetskontroll og høy grad av nøyaktighet
  • Lite administrasjon på arbeidsplass
  • Forutsigbare kostnader
  • God dokumentasjon fra leverandør

Les mer om alle fordelene med fasadeelement her

Vil du vite mer om fasadeelementer fra Talgø Bygg?

Ta kontakt med Nils Ove på telefon 71 65 80 00, eller send oss en forespørsel via vårt kontaktskjema. Ønsker du et møte med oss skal vi sette over kaffen med det samme, så er vi klare til du stikker innom.

Vi ser frem til en hyggelig prat!