Sauefjøs i tre på Øvre Gjerstad i Eskeland

På Øvre Gjerstad i Eskeland finner du gården til Gro Christiansen og Arve Eskeland. Her har de i dag en besetning på 130 vinterfora sauer, men med rikelig med plass til flere. Familien har drevet gården siden 1928, og som tredje generasjon sauebonde måtte Arve ta et valg for noen år tilbake. Satse eller legge ned? Paret valgte å gå for det siste, og resultatet ble et nytt og flott sauefjøs hvor driften er blitt langt mer rasjonell og lettvint. Og sauene, de ser ut til å være riktig så fornøyde med valget.

Lam i sauefjøs. Svart med hvit flekk i pannen.
En liten krabat som trives godt det nye sauefjøset på Eskeland. Foto: Gro Eskeland

Sauefjøs fra Talgø Bygg

Den nye driftsbygningen ble oppført av Talgø Bygg i 2012, og valget falt på et isolert fjøs i tre, oppført med elementer. Et valg de slett ikke har angret på.

– Vi kikket på mange ulike muligheter før vi valgte Talgø Bygg som leverandør, og vi hadde noen kriterier som vi ønsket å vektlegge ekstra. For det første ønsket vi et trebygg, noe som også sikret oss ekstra tilskudd fra Innovasjon Norge. Det kom selvsagt veldig godt med, og gjorde det enklere å ta beslutningen om å faktisk satse. For det andre så vi at det var en klar fordel å bygge med elementer, da det ville medføre at byggeprosessen ble langt mer rask og effektiv. Og effektivt, det ble det absolutt.

Les mer om fjøs og driftsbygninger i tre fra Talgø Bygg her

Rask byggeprosess

Alle mann til pumpene – nå skal sauefjøset reises. Foto: Gro Eskeland

Gro Christiansen forteller om en hektisk byggeperiode, da de først skulle i gang med fjøsbyggingen:

– Vi startet med å tømme og rive det gamle fjøset, og i løpet av sommeren ble det støpt møkkakjeller. Deretter startet jobben med å reise selve fjøset på sensommeren, og vi brukte et par snekkere og kranbil for å få på plass elementene og taket. Selve bygget uten innredning var faktisk ferdig allerede i oktober samme året, og vi kunne ta inn sau i slutten av oktober. Samtidig feiret vi bryllup i slutten av september, så den høsten gikk det unna på alle fronter.

Effektiv byggeprosess ved hjelp av elementer som kranes på plass. Foto: Gro Eskeland

Valgte tre på grunn av estetikk og miljø

Når man er en del av kulturlandskapet spiller også estetikk en sentral rolle når man skal oppføre et nytt bygg.

– Vi skulle bygge på den gamle tomta på tunet, og ønsket ikke at stilen skulle bryte med resten av bygningsmassen. Sauefjøset fra Talgø passer godt inn på gården hos oss, spesielt siden det er i tre, og tro mot tradisjonell byggeskikk. For oss var det viktig – å la det gamle få sin plass, samtidig som vi tilførte noe nytt.

Les også om Kenneth og Tale Ragnhild Moe som bygde nytt fjøs på verneverdig gård

Stadig flere landbruksbygg i tre

I 2020, 2021 og 2022 er det innført en ordning med ekstra tilskudd for landbruksbygg i tre. Støtteordningen fra Innovasjon Norge gjelder for tradisjonell landbruksproduksjon, og skal bidra til at flere velger klima- og miljøvennlige byggematerialer. Og tallene etter første år med tilskudd var lovende. I 2020 valgte nemlig et økende antall bønder tre når de skulle bygge nytt, og det ble utdelt 33,6 millioner til 140 ulike prosjekter. Også for Gro og Arve var tilskuddet kjærkomment, da de skulle bestemme seg om de ville satse videre.

– Prismessig så vi at sammenlignbare bygg i stål og betong kom forholdsvis likt ut i pris, når tilskuddet ble tatt med. Sånn sett er støtteordningen fra Innovasjon Norge absolutt et viktig bidrag for å få flere til å bygge med tre. I tillegg er det verdt å nevne at bruk av elementer også er en del av det totale kostnadsbildet. For oss medførte det kort byggetid, og at vi hadde ekstra god kontroll på alle byggekostnader gjennom hele byggeperioden.

Les mer om at flere bønder velger tre hos Innovasjon Norge

Erfaringene med sauefjøs i tre

– For vår del har erfaringene vært svært positive. Det var utrolig deilig å få alt til fjøset levert i en samlet leveranse. Alt vi trengte av plater, isolasjon og vinduer fulgte med, noe som gjorde byggeprosessen oversiktlig og effektiv. Vi hadde også veldig god kontakt med Talgø Bygg, og alt ble levert i tide. Noe som selvsagt er viktig for en travel sauebonde, avslutter Gro Eskeland med et smil.

Noen fakta om sauefjøset på Eskeland

  • Isolert sauefjøs i tre
  • Grunnflate på 440 kvm.
  • Store binger med stål og treinnredning
  • Plastrister og åpen kjeller under
  • Godt ventilerte lokaler
  • Fôringssentral, kontor og bad/skifterom
  • MøreRoyal kledning, 19×148 rektangulær

Les om flere referanseprosjekter her

Vil du vite mer om sauefjøs fra Talgø Bygg?

Ta kontakt med Nils Ove på telefon 71 65 80 00, eller send oss en forespørsel via vårt kontaktskjema. Ønsker du et møte med oss skal vi sette over kaffen med det samme, så er vi klare til du stikker innom. Vi ser frem til en hyggelig prat!

Kilder:

www.statsforvalteren.no
www.austagderblad.no