Smidig byggeprosess med støyskjermer i MøreRoyal

Når støyskjermer settes opp bør det skje raskt og smidig. Med Talgø Bygg sine løsninger minimeres monteringstid og dermed tiden veier og jernbanestrekninger trenger å være nedstengt.

Langs den sterkt trafikkerte E6 mellom Stange og Moelv demper støyskjermer fra Talgø Bygg trafikkstøyen ut mot omgivelsene. Det er Moss Entreprenør som har montert de omtrent 20 000 kvadratmeterne med støyskjerm. Firmaet, som har satt opp støyskjermer i over 20 år, bruker Talgø Bygg som fast leverandør og samarbeidspartner.

– Talgø er en anerkjent og god merkevare som vi trygt leverer videre, forteller daglig leder i Moss Entreprenør, Aage A. Borge.

Aage A. Borge, Moss Entreprenør. Foto: Moss Entreprenør AS

Effektivt med moduler

Talgø Bygg leverer prefabrikkerte støyskjermer til prosjekter over hele Norge. Modulene leveres ofte med kranbil for direkte montering, og Talgø tilbyr å stille med erfaren kranbilsjåfør som har rutiner for montering. Når stålsøylene langs strekningen er på plass, er det bare å heise modulene ned i hver sin ramme.

– I løpet av en dag kan vi heise på plass 50 skjermer så vi får raskt opp 200 – 300 meter på en dag, forteller Borge.

Ofte skjer arbeidet om natten, for å skjerme trafikk og unngå nedstenging i størst mulig grad.

– Hurtighet gjør at jobben blir kostnadseffektiv. Sammen med Talgø har vi funnet en god løsning på transport, montering og ikke minst størrelse på skjermene så det er trygt og godt å jobbe med tanke på HMS.

Aage A. Borge, Moss Entreprenør
E6 Trondheim – Melhus, der Moss Entreprenør har satt opp støyskjermer produsert av Talgø Bygg. Foto: Lediard Foto AS

Tilpasser løsninger

Talgø Bygg samarbeider med Moss Entreprenør på flere prosjekter rundt om i landet, men prosjekterer også på forespørsler fra andre entreprenører, arkitekter og byggherrer. Prosjektleder hos Talgø Bygg, Håkon Saksen, bistår kunder med stedstilpassede løsningsforslag.

– Vi får tilsendt dokumentasjon og beskrivelse fra aktør, sammen med tegning og noen ganger 3D-modell. Hvis vi har alt vi trenger av dokumentasjon går det nokså raskt å sette opp forslag sånn som vi ville løst det, forteller Saksen.

Håkon Saksen, Talgø MøreTre AS. Foto: Lediard Foto AS

Prefabrikkerte støyskjermer er en kostnadseffektiv løsning. Talgø leverer elementer i ulike størrelser og utforming. Ved enhver henvendelse er målet å gjøre produksjonen så kostnadseffektiv som mulig.

– Vi tenker alltid produksjon for å tilby produkt til rett pris. Utseende og størrelse på skjermene er faktorer som påvirker produksjonen, for eksempel om vi må ta høyde for ønske om glass, forklarer Saksen.

Spesialmoduler med eget design er mulig å produsere, men det er mer tidkrevende og blir dermed dyrere enn standardmoduler.

Støyskjerm ved Johan Tillers vei i Trondheim. Arkitekttegnet med buer og sirkler.
Arkitekttegnet støyskjerm ved Johan Tillers vei i Trondheim. Foto: Lediard Foto AS
Foto: Moss Entreprenør AS

Tilfredsstiller støykrav

Et viktig aspekt ved støyskjerm er selvsagt den støyreduserende utformingen. Talgø produserer skjermer som tilfredsstiller oppdragsgivers krav i så måte. I noen prosjekter benyttes det reflekterende støyskjermer, mens i andre kreves det absorberende støyskjermer.

– Vi har testet utforming av skjermer med hensyn til lydens bevegelser og akustikk. De absorberende skjermene vi produserer gjør jobben der det er viktig at lyden ikke slenges tilbake. Men vi produserer også reflekterende støyskjermer. Disse har tettslett kledning på begge sider, forklarer Håkon Saksen i Talgø.

Se Talgøs film om ulike støyskjermer her:

Stabilt materiale med lang levetid

Støyskjerm i MøreRoyal i Brumunddal. Foto: Moss Entreprenør AS

Modulene blir produsert innendørs i tørre omgivelser med god kvalitetskontroll. Materialet i de fleste støyskjermene som Talgø leverer er MøreRoyal, trykkimpregnert trevirke kokt i olje. Tømmeret kommer fra nordisk bærekraftig skog og er høvlet og bearbeidet hos den tradisjonsrike bedriften Talgø MøreTre i Surnadal.

– MøreRoyal er et veldig godt egnet materiale til støyskjerm fordi det har så lang levetid. Det oppfyller kravene til vegvesen og jernbaneverk fordi det kan stå i minst 20 år uten etterbehandling, sier Håkon Saksen.

Med MøreRoyal som materiale trenger ikke støyskjermene noe ytterligere behandling før de settes på plass. Monteringen av de prefabrikkerte skjermene går raskt og krever lite administrasjon på byggeplassen.

– Modulene settes ned i stegetspor i de oppsatte søylene, og trenger ikke skrus. Veggene er formstabile, og uten risiko for at treverket krymper eller beveger seg, forsikrer Saksen.

Leverer til hele Norge

Talgø har bidratt til mange støyskjermprosjekter rundt om i landet og leverer til store aktører som Skanska, PEAB og Veidekke. Håkon Saksen og hans kollegaer i Talgø får gode skussmål fra samarbeidspartneren Moss Entreprenør.

– Vi har hatt et langt og godt samarbeid. Talgø viser fleksibilitet når vi trenger å gjøre endringer underveis. I tillegg har de en trygg økonomisk plattform. Som et relativt lite firma er vi avhengig av en solid sparringspartner.

Aage A. Borge, Moss Entreprenør

Les mer om støyskjerm fra Talgø Bygg her