Bygge låve? Få jobben gjort med elementer i tre

Langs buktende landeveger finner vi dem overalt i kulturlandskapet i Norge. Låvene. Driftsbygningene som tradisjonelt blir brukt til å lagre høy og fôr til dyra, men som kan ha mange bruksområder. Gjerne reist i tre, som puster og lever med været. Vurderer du å bygge låve? Da skal du få med noen gode tips og råd på vegen.

Bygg låve med elementer

Å bygge låve med elementer er smart av flere årsaker. Elementer i tre produseres på fabrikk, noe som både gir høy kvalitet på elementene, og en langt mer rasjonell byggeprosess. Straks elementene er ferdig bygd lastes de på bil og transporteres ut til byggeplass. Det går kjapt å heise på plass elementene, og det tar kort tid før det er på tide med mønsåsfest. Bygget blir raskt lukket for vær og vind, og slik kan også de innvendige arbeidene påbegynnes langt raskere. Og det beste av alt? Kortere byggeprosess gir lavere pris.

Les mer om elementbygg fra Talgø her.

Elementer i tre

Elementer i tre har mange fordeler, og for den norske bonden er tre som materiale noe som ligger hjertet nær. Dette er jo bondens eget råstoff, som har vært brukt i generasjoner. Ikke minst på fjøs og låver. Årsakene til at tre er et populært byggemateriale, spesielt i Norden, er mange. Tre er både vakkert, varig og miljøvennlig. Tre er også et lett byggemateriale, demper lyd, avgir lite støv og er lite utsatt for kondens. Kort sagt er det mange gode grunner til at også du bør vurdere tre, når du skal bygge nytt.

Tre. Bondens eget byggemateriale – og med velegnede egenskaper for bruk i landbruksbygg.

Konkurransedyktige priser

Skal du bygge låve billigst mulig er det viktig å ta hele regnestykket med i betraktningen. Få gjerne med en landbruksrådgiver på laget. Da har du noen du kan drodle med undervegs i byggeprosessen. En ting er selve investeringskostnaden for en ny låve, men husk også å ta høyde for levetidskostnadene til bygget. Da unngår du ubehagelige overraskelser når det har gått en tid. Husk at bygg i tre har utviklet seg mye de siste årene. Prisene er absolutt konkurransedyktige, og nå er det også mulig å få økt støtte fra Innovasjon Norge. Så lenge du velger tre da, vel og merke.

Les mer om økt støtte til landbruksbygg i tre her.

Liten eller stor låve

Størrelsen på en låve har selvsagt mye å si for prisen, og det er derfor viktig å ha dyktige sparringspartnere med deg undervegs. En leverandør med lang erfaring med bygging av landbruksbygg kan gi deg mange nyttige tips og råd i prosessen. Sammen skal du og din leverandør komme fram til en låvetegning og planløsning som gir deg den riktige magefølelsen. Så her er det bare å sette seg ned å leke seg med vegger, rominndelinger, dører, porter og vinduer.

En låve med det lille ekstra

Skal du bygge ny låve er det verdt å gjøre seg noen tanker om den også skal fylle flere funksjoner. De siste årene har vi for eksempel sett at flere satser på lokalprodusert mat. Det har gjort at låvebutikker har poppet opp landet rundt. Her kan man sette av litt plass på låven til nye, moderne butikklokaler, uten å få kundene inn i eget hus. Bygger man nytt er det også lettere å få lagt opp til en praktisk butikk, som eksempelvis kan ha tilgang til produksjonslokalene i bakkant, for enkel påfylling av varer.
Hva du ønsker å bruke din låve til er selvsagt opp til deg, men ønsker du noen å sparre med rundt ulike muligheter, så er vi her. Vi blir gjerne med deg på reisen, og tar gjerne en uformell prat på telefon, eller et møte over en kaffekopp.

Driftsbygninger fra Talgø

Ønsker du å ta en nærmere titt på prosjekter vi har gjennomført rundt omkring i landet? Sving innom våre referansesider, hvor du enkelt kan filtrere etter ønsket tema.

Se våre referanseprosjekter her.

Vil du vite mer om låver fra Talgø?

Ta kontakt på telefon 71 65 80 00, eller via vårt kontaktskjema.